Tuesday, December 07, 2010

Nursing Bra-produk baru!

 Nursing Bra: Kod NB01
Size: 34B,36B,38B
Harga: RM23
Ciri-ciri:
1. Wired-mempunyai sokongan besi
2.Boleh dibuka pada bahagian penyangkut ketika bf


Tuesday, June 29, 2010

Bengkung ZIGZAG

Bengkung Zigzag
Material: Kain belacu jenis tebal dan nipis

Saiz:
S: 26"-30" (66cm-76cm)
M: 29"-33"(74cm-84cm)
L: 31"-35" (79cm-89cm)
XL: 35"-39"(89cm-99cm)


Harga:
Tebal-
RM50 (S,M dan L)
RM53 (XL)


Nipis-
RM44 (S,M dan L)
RM47 (XL)

Keistimewaan:

1. Jahitan yang kemas dan teliti.
2. Pemakaian bengkung tanpa perlu bantuan sesiapa kerana mudah dan ringkas.
3. Kejap dan terletak pada pinggang kerana kain yang tebal menghadkan pergerakan ibu.
4. Pemakain yg kejap dan kemas dapat membantu mengempiskan perut ibu selepas melalui proses kelahiran.
5.  Mengelakkan perut dari dimasuki angin dan daripada mengeleber.
6. Menyokong tulang belakang dan pinggang daripada menjadi bongkok.
7. Mempunyai dat/keliman di bahagian pinggang bengkung untuk membentuk kembali pinggang menjadi ramping seperti sebelum mengandung.
8. Sesuai juga untuk yang ingin mengempiskan perut.
9. Selesa dan tidak panas kerana kainnya dari material cotton yang menyerap peluh.

Monday, June 28, 2010

Cara pemakaian Bengkung Zigzag

 1. Letakkan bengkung  betul-betul di bawah paras dada. Pastikan bahagian
belakang yg mempunyai dat/keliman diletakkan pada paras pinggang.
Kemudian masukkan tali ke dalam lubang di sebelah atas utk tali atas dan juga di sebelah bawah.
 


2. Masukkan tali ke dalam setiap  ruang yang ada seperti memakai tali kasut. 
Kedua tali atas dan bawah akan bertemu di bahagian tengah bengkung.


3. Tarik tali sebelah atas dan bawah sehingga kejap dan kemas, kerana
ikatan yang longgar tidak membantu untuk mengempiskan perut. Ok, siap. 
Pantas dan mudah tanpa memerlukan bantuan sesiapa.


4. Pandangan sebelah belakang bengkung. Bengkung dijahit dengan kemas
dan teliti. Bahagian atas bengkung diletakkan dat/keliman untuk membentuk pinggang 
kembali ramping dan mengikut bentuk badan.

Tuesday, June 22, 2010

Contoh pemakaian Nursing Cover



Di atas adalah contoh pemakaian Nursing Cover yang dikeluarkan oleh Mazlin's Cut & Sew iaitu kod NK02. Saiznya yang lebar menutupi tempat-tempat yang tidak sepatutnya dilihat oleh yang bukan mahram. Mempunyai ruang peek-a-boo (mengendap) untuk melihat baby ketika melakukan penyusuan. Tali disangkutkan di leher dan boleh disuaikan kepanjangan tali mengikut keselesaan. Penyusuan di luar bukan lagi menjadi satu masalah.

Sunday, May 02, 2010

Bedung Mudah MyBabyComel

Ini adalah sample "Bedung Mudah MyBabyComel".


 Model bernama baby Rania Umairah berusia hampir 3 bulan dengan berat hampir 5 kg.





 Keistimewaan:

1. Lebih mudah dan ringkas. Hanya masukkan baby dalam poket dan zap sahaja.
2. Tak perlu risaukan tangan dan kaki terkeluar dari bedung lagi. 
3. Bayi merasakan seperti berada di dalam kandungan ibu sebab dibedung kemas.
4. Memberi keselesaan kepada bayi dan bayi akan tidur dengan lebih nyenyak.
5. Bayi tidak mudah terkejut.
6. Menjimatkan masa ibu-ibu ketika membedung bayi kerana tidak perlu lagi melilit bedung sekeliling badan bayi.
7. Mempunyai pelekat yang kuat dan  boleh dilaraskan mengikut pembesaran bayi.
8. Sesuai untuk newborn sehingga 3 bulan kerana saiznya yang besar dan lebar.
9. Mempunyai pelekat zap pada poket untuk memudahkan baby dimasukkan ke dalam poket.
10. Ada  piping sekeliling bedung untuk lebih menceriakan  bedung berpelekat zap.


Harga: RM35/ HELAI
RM68 UNTUK 2 HELAI
RM100 UNTUK 3 HELAI

Colour piping sekeliling bedung: biru, hijau, kuning, oren, purple dan  pink.

Size- free size (34"x20"-anggaran)

KOD TEMPAHAN "BEDUNG MUDAH MYBABYCOMEL"


BZ01- piping hijau muda-

BZ02- piping biru tua-

 


BZ03-piping biru muda-


BZ04-piping merah-



BZ05-piping orange-out of stock


BZ06-purple-out of stock




BZ07- maroon-


BZ08-kuning kehijauan mcm warna highligter..

Thursday, April 15, 2010

Panduan memakai bedung berpelekat MyBabyComel

Bedung berpelekat yang saya buat ni telah diberikan beberapa sentuhan istimewa untuk lebih memudahkan pemakaian dan lebih praktikal. Pada poket bedung tersebut saya telah letakkan pita pelekat velcro supaya lebih mudah untuk memasukkan baby. Buka pita pelekat, masukkan baby dan lekatkan balik. Tak perlu risaukan pita pelekat terkena kulit baby kerana saya hanya meletakkan pita bersaiz kecil, cukup sekadar untuk melekatkan poket bedung tapi dari jenis yang melekat kuat.

Poketnya juga saya buat besar supaya muat untuk newborn baby sehingga baby berumur 3 bulan dan menutupi seluruh badan baby.  Tangan baby boleh dimasukkan terus ke dalam poket. Jadi, tak perlu bimbangkan tangannya menggapai2 keluar bedung.

Bedung ini adalah free size dengan panjang  yang menjangkau 34" dan lebar lebih kurang 20". Memang besar sekiranya baby kita kecil. Jangan bimbang jika bedung ni kelihatan terlalu besar. Ibu-ibu bolehlah melipat bahagian bawah bedung untuk disesuaikan dengan saiz bayi selepas memasukkan baby ke dalam poket. Juga boleh dilipat bahagian kiri bedung ketika membedung bayi kerana pelekat velcro tersebut saya telah letakkan di tempat yang strategik. Boleh disesuaikan untuk baby yang bersaiz kecil. Memang mudah dan ringkas. Sesuai untuk ibu2 ketika di dalam pantang. Tidak perlu melilit bedung di sekiling badan baby lagi yang kadang-kadang memang merimaskan sebab bedung yang tidak dililit kemas akan menyebabkan tangan dan kaki terkeluar.







Contoh poket yang boleh dibuka supaya mudah memasukkan baby.






Gambar sebelum dilipat sekiranya baby bersaiz kecil










Contoh saiz bedung yang telah menjadi  kecil selepas disesuaikan dengan saiz baby.




Apa lagi yang ditunggu, inilah penyelesaian yang dicari-cari oleh ibu-ibu untuk lebih mudah membedung bayi.
Dengan bedung berpelekat MyBabyComel, semua masalah akan selesai.

Friday, March 26, 2010

Kain cotton flannel vs cotton biasa

Apa itu kain cotton flannel?

Saya nak terangkan serba sedikit tentang kain cotton flannel dan mungkin ibu2 tertanya-tanya, apa itu kain cotton flannel? Kainnya jenis yang lembut dan agak tebal tapi jenis material sejuk. Bagi yang pernah melahirkan bayi di hospital pasti anak pernah dibedung dengan kain hospital, kan? Kalau kat hospital kerajaan, kain bedung yang berwarna hijau yang digunakan untuk membedung bayi yang baru dilahirkan adalah kain cotton flannel,dan di hospital swasta biasanya dibedung dengan kain cotton flannel bercorak. Haa.. itulah kain cotton flannel.

Disebabkan sifat semulajadi flannel yang diperbuat daripada 100% kapas tulen yang tidak boleh bergabung dengan mana2 elemen warna khususnya warna terang maka adalah dinasihatkan supaya sebarang basuhan tidak dicampur dengan fabrik lain.



Definisi yang diberikan oleh wikipedia adalah seperti berikut:

"Flannel is a soft woven fabric, of various fineness. It usually doesn't have a nap, and instead gains its softness through the loosely spun yarn it is woven from. It is commonly used to make clothing, bed sheets, and sleepwear.

Flannel was originally made from carded wool[citation needed] or worsted yarn, but is now often made from either wool and cotton, or wool and synthetic fibre."

Source(s):


Flannel

Characteristics:
  • "Flannel" does not refer to the fabric, but to a certain structure of fabric.
  • It is usually made from cotton, but can also be made from wool.
  • Flannel feels soft and fuzzy.
  • The structure makes the fabric thicker and more insulated so it provides more warmth.
  • Absorbs and releases perspiration quickly, thus allowing the fabric to "breathe".
  • It is very durable.
Care Instructions:
  • Flannel can be made from cotton or wool. Follow the care instructions for these fabrics as is appropriate to your specific garment. 
Source: shop well with you (file:///C:/fabric-guide.cfm.htm)


Apa itu kain cotton biasa?

Kain cotton biasa ni menyamai kain cotton yang digunakan untuk membuat baju sekolah. Biasanya mak-mak kita dulu2 menggunakan kain cotton biasa untuk membuat barut, di samping itu ianya juga sejuk dan lebih nipis dari kain flannel.

Bezanya apabila menggunakan antara dua jenis kain untuk membarut perut baby ialah pada kekemasannya. Kain cotton flannel ni lebih terletak elok dan kemas pada perut baby dan kain cotton biasa ni kadang2 boleh jadi bra untuk baby.

Apapun terpulang pada citarasa masing2, pilih aje mana yang sesuai di mata dan berkenan di hati. Apa yang penting, perut baby kita tak kembung...nanti siapa yang susah...

Monday, March 01, 2010

Barut baby

HARGA BAGI  BARUT BAYI BERTALI


KEISTIMEWAAN BARUT BERTALI MYBABYCOMEL

Ciri-ciri: melengkung di bahagian punggung untuk mengelakkan barut daripada terkena najis bayi.

Type: bertali yang dijahit kukuh

Warna: sila rujuk kod tempahan untuk warna pilihan anda



Sample barut kain cotton biasa putih dan bercorak

Size: (anggaran)
S-17" x 5"
M-19" x 5.5"
L- 21" x 6"
Harga: RM6/helai
RM30/set 5 helai

Plain colour---> KOD BTL

COTTON BIASA BERCORAK BERTALI (KOD BSL)
Harga; RM6/helai
RM30/set 5helai




Material: kain cotton biasa

Ciri-ciri: melengkung di bahagian punggung untuk mengelakkan barut daripada terkena najis bayi

Type: bertali yang dijahit kukuh 

***Sila berikan pilihan anda sama ada untuk baby boy/ baby girl

 

Size: (anggaran)
S- 17 x 5"
M- 19" x 5.5"
L- 21" x 6"
Harga :

PLAIN COLOUR COTTON FLANNEL ( KOD BPL)

Harga; RM7/helai
Rm35/set 5 helai 


KOD TEMPAHAN PLAIN FLANNEL BERTALI (KOD BPL)


BPL1




BPL2


BPL3


BPL4





BPL5




















BARUT  COTTON FLANNEL BERCORAK BERTALI (KOD BCL)

Harga; RM7/helai
RM35/set 5 helai 



Ciri-ciri: melengkung di bahagian punggung untuk mengelakkan barut daripada terkena najis bayi.

Type: bertali yang dijahit kukuh

Warna: sila rujuk kod tempahan untuk warna pilihan anda




***sila berikan kod barut pilihan anda berdasarkan kod di atas.

HARGA BAGI BARUT BAYI BERPELEKAT VELCRO/ZAP ON




Size: (anggaran)
S- 17" x 5"
M- 19" x 5.5"
L - 21" x 6"



Ciri-ciri: melengkung di bahagian punggung untuk mengelakkan barut daripada terkena najis.
Type: zap on

Keistimewaan: mempunyai tiga pelekat zap di kedua-dua bahagian dan lebih panjang, serta boleh diubahsuai mengikut saiz badan bayi

Warna: sila rujuk kod tempahan untuk warna pilihan anda


PLAIN FLANNEL (KOD BPZ)




Material Plain Flannel(KOD BPZ)

BPZ1




BPZ2


BPZ3


BPZ4





BPZ5






















FLANNEL BERCORAK (KOD BCZ)






Warna: sila rujuk kod tempahan untuk warna pilihan anda
KOD BARUT BERCORAK BERPELEKAT ZAP (KOD BCZ)
  




Material cotton biasa (KOD BTZ)

Barut: BTL1/ BTZ1



Material Cotton biasa bercorak(KOD BSZ)

S;17" X 5"
M; 19" X 5.5"
L; 21 X 6"

***sila berikan pilihan anda sama ada corak baby boy/baby girl kerana corak sentiasa bertukar.









***Sila klik pada gambar untuk pandangan yang lebih jelas dan sila berikan kod tempahan yang tepat sama ada barut bertali atau zap on..

***Sila klik pada gambar untuk pandangan yang lebih jelas dan sila berikan kod tempahan yang tepat sama ada barut bertali atau zap on..

***memandangkan sifat semulajadi flannel yang dibuat daripada 100% kapas tulen yang tidak boleh bergabung dengan mana2 elemen warna khususnya warna terang maka adalah dinasihatkan supaya sebarang basuhan tidak dicampur dengan fabrik lain.


Kod barut bertali:
BTL-cotton biasa
BSL-cotton biasa bercorak
BPL -plain flannel
BCL-flannel bercorak


Kod barut berpelekat zap on

BTZ-cotton biasa
BSZ-cotton biasa bercorak
BPZ-plain flannel
BCZ-flannel bercorak
 

SILA EMEL/ SMS PESANAN ANDA UNTUK LEBIH MEMPERCEPATKAN URUSAN TEMPAHAN.

BERIKAN KOD TEMPAHAN, SAIZ DAN KUANTITI..