Friday, October 21, 2016

Salam ibu2 muda..set bersalin apa yang paling orang suka? Puan Mazlin kata, orang paling suka SET BERSALIN NR..sebab apa? Sebab biasanya selepas bersalin, kita memang payah nak buang air besar. Kebanyakan ibu2 akn berdepan dengan masalah sembelit. Najis menjadi keras. Sembelit kalau terlalu kerap boleh menyebabkan masalah lain pulak, contohnya buasir.
Admin try google punca2 kenapa selepas bersalin, ibu2 akan kena sembelit. Boleh rujuk babycenter.
Kenapa saya menghidapi sembelit selepas melahirkan bayi?
Adalah biasa jika anda tidak membuang air besar (konstipasi) untuk dua hari pertama selepas melahirkan bayi. Satu per lima ibu baru mengalami kelewatan ini. Anda mungkin kurang selesa menggunakan tandas hospital. Dan tentulah anda akan bimbang jika terdapat jahitan dan lebam. Ini semua bermakna anda boleh menghidapi konstipasi (sembelit) dalam beberapa hari selepas melahirkan anak.
Terdapat sebab-sebab fizikal anda mungkin tidak boleh menggerakkan usus:
Jumlah progesteron yang tinggi mungkin telah menyebabkan sedikit sebanyak sembelit semasa hamil.
Sistem pencernaan anda berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
Ubat yang diberi untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus anda berfungsi dengan lebih lembab dari biasa.
Kemungkinan masalah membuang air besar lebih tinggi jika:
anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse;
anda pernah melahirkan bayi sebelum ini;
anda mengambil pil zat besi atau ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit;
anda mendapat jahitan.
Admin tanya pn mazlin, macam mana dia bersalin dulu..kena sembelit tak? Dia kata, masa anak pertama dn kedua memang sembelit sampai nak masuk tandas pun takut. Dah la dijahit, memang fobia nak ke tandas. Boleh berdarah, sebab najis terlalu keras.
Lepas tu utk anak seterusnya, dia try makan SET BERSALIN NR (masa tu namanya set bersalin nona roguy), masha Allah tak sangka katanya..hari pertama dah boleh ke tandas macam biasa..najis pun tak keras, tak takut nak ke tandas..
Bila kita boleh membuang macam biasa, sedikit sebanyak perkara2 tu boleh mempengaruhi emosi kita time dalam pantang. Sebab tu ada orang jadi takut nak mengandung, dan beranak banyak kali, sebab pengalaman time pantang tu menakutkan.
Kali ni, pn Mazlin kata nak bagi offer kat ibu2 yang nak bersalin tu, sebagai persediaan tika dalam pantang, SET BERSALIN NR..ada 2 set sahaja!!! Ada macam2 hadiah PERCUMA..SAPE CEPAT DIA DAPAT..
NAK BAGI FREE POS JE..
WHATSAPP 01633350114..YEA..




0 comments:

SILA EMEL/ SMS PESANAN ANDA UNTUK LEBIH MEMPERCEPATKAN URUSAN TEMPAHAN.

BERIKAN KOD TEMPAHAN, SAIZ DAN KUANTITI..